Fair-play restaurants

De restaurants met het fair play label zijn diegene die hun geregistreerde kassa (ook “witte kassa’s” genoemd) hebben geactiveerd en die hun klanten, zoals de wet het voorschrijft, een geldig kassabon afleveren. 

Vandaag heeft slechts de helft van de restaurants in België zijn wettelijk geregistreerd kassasysteem geactiveerd. Zij leven de sociale en fiscale regels na en getuigen van ethiek en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Zij ondervinden nu echter oneerlijke concurrentie van degenen die gedeeltelijk in het zwart werken... 

Deze fair play restaurants verdienen een duwtje in de rug! 

Het is bovendien belangrijk dat consumenten, particulieren of bedrijfsleiders goed geïnformeerd worden over het “fair play” statuut van het restaurant waarin ze binnenkort gaan eten!

BENT U restauranthouder?

Toon uw fair play en schrijf u in op de lijst van fair play restaurants

Toon uw fair play

LEVERT U AAN DEZE REStaurants?

Steun de fair play restaurants en schrijf u in op de lijst van fair play leveranciers

Schrijf u in op de witte lijst van fair play leveranciers

Voor privéconsumenten is dit een belangrijke ethische kwestie, en ze hebben steeds meer aandacht voor de naleving van het algemeen belang en de sociale bescherming van de werknemers. 

Voor meer dan 150.000 werknemers uit de sector is het de waarborg dat ze correct aangegeven zijn en dat ze genieten van een volledige sociale bescherming ingeval van werkonbekwaamheid of bij hun pensioen. Dat is erg belangrijk.

Het is voor zelfstandigen, bedrijfsleiders of werknemers die om professionele redenen op restaurant gaan, cruciaal er zeker van te zijn dat hun uitgaven aanvaard worden als beroepskosten of terugbetaald worden door hun werkgever. En dat deze dan ook bewezen worden door een geldig btw-bonnetje (en niet langer door een handgeschreven ‘bewijsje’)! 

Voor restaurantleveranciers is het steeds belangrijker de restaurants te steunen die doorheen hun volledige leveringsketen fiscaal transparant zijn.

Daarenboven moedigt de aflevering van een geldige kassabon ook het betalen met kaart of met een smartphone-app aan. Een voordeel voor iedereen: sneller, hygiënischer en vooral veiliger!

Kortom: de fair play restaurants zijn het toekomstmodel en iedereen wordt er beter van!

Hier vindt u de lijst van fair play restaurants

Hoe herkent u een restaurantbonnetje van een geregistreerde kassa?

Dat is heel simpel. 

Deze bonnetjes hebben een standaardformaat en dragen nummers voorzien door de fiscale wetgeving.

De oude “btw-bonnetjes” zijn enkel nog geldig voor horecazaken die jaarlijks minder dan € 25.000  (of minder dan € 100 per dag) ter plaatse genuttigd voedingsmiddelen verkopen, of indien de geregistreerde kassa van het restaurant buiten dienst is en dat dit aangegeven werd.