Gastronomie is kunst en moet dit ook blijven!

De Gault & Millau Gids 2014 maakte op maandag 11 november 2013 zijn lijst van winnaars bekend.

De selectie 2013-2014 van de Gault & Millau gids scoort torenhoog. Alle gelederen van de Belgische keuken worden er vereerd met, in deze editie, speciale aandacht voor vrouwelijke en jonge talenten. Wil de gids hiermee aantonen dat in deze moeilijke tijden voor de restaurantsector, de Belgische kookkunst een mooie toekomst tegemoet gaat?

De titel van ‘Kok van het Jaar’ wordt in de 11e editie van de beroemde gids aan een vrouw uitgereikt: Arabelle Meirlaen, van het restaurant Arabelle in Marchin, in de Provincie Luik wordt gehuldigd om haar intuïtieve kookkunst waar de producten van haar eigen moestuin een vooraanstaande plaats innemen.

En dan zijn er nog de andere laureaten.

Als voorgerecht verwelkomen we de laurierkroon van Sang Hoon Degeimbre, van L’Air du Temps, die de prijs ‘Top Groentenkok 2014’ in de wacht sleept. Secondi piatti, proficiat aan Da Mimmo in Brussel, als ‘Beste Italiaanse restaurant’. Cora Moerman, van het restaurant Zuidkant in Damme, neemt de medaille van beste hostess in ontvangst, voor haar tactvol onthaal. In Namen krijgt La Plage d’Amée, van Benoît Gersdorff, de erkenning als beste terras. De beste wijnkelner 2014 is een dame: Sepideh Sedaghatnia, van ‘t Zilte in Antwerpen. Cyrano in Waimes wordt beloond voor de beste wijnkaart. De kers op de taart gaat naar de Chalet de la Forêt, van Pascal Devalkeneer, met de prijs van het beste dessert. De prijs van de beste brasserie is dit jaar voor de Comptoir de l’Eau Vive, in Erpent, waar een enthousiast team het zeer mooie huis L’Eau Vive in Profondeville alle eer aandoet. Verder moet u ook weten (en ontdekken) dat het beste Aziatische restaurant de Japanse Yamato in Brussel is. De aandacht waard: drie beloftevolle huizen, namelijk La Menuiserie in Wallonië, Maison D in Vlaanderen en Cécilia in Brussel. De voorspelde grote namen van de toekomst: Nicolas Scheidt in Brussel, Tim Boury in Vlaanderen en Stéphane Thunus in Wallonië.

Schieten in het peloton bijzonder goed op: De Slagmolen van Bert Meewis, de Chalet de la Forêt van Pascal Devalkeneer en de Auberge de la Grappe d‘Or van Clément Petitjean, die alle drie de koplopers aan het inhalen zijn. De steeds niet te kloppen kampioenen zijn en blijven: Hof van Cleve, Bon-Bon, Comme chez Soi en Sea Grill, die nog wat voorsprong hebben op andere merkwaardige talenten als L’Air du Temps, Arabelle Meirlaen, Bartholomeus, Bruneau, ‘t Fornuis, Lunch-Lounge Het Gevaar, De Jonkman, De Karmeliet, Pastorale, Slagmolen en ‘t Zilte.

Het krioelt in de Belgische gastronomie van talentvolle mensen: niet alleen de hier vermelde namen, maar ook honderden andere restaurants die duizenden mensen tewerkstellen en talloze klanten gelukkig maken.